Biao mod Danmark – En sag for Menneskerettighedsdomstolen
Indhold
Denne lektion adresserer vigtige principper i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention (EMRK), og hvorledes disse kan bringes i anvendelse gennem Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMD) i Strasbourg.
Konkret handler lektionen om sag om familiesammenføring, hvor Ousmane Biao, dansk statsborger med tongolesisk baggrund, ønsker familiesammenføring med sin Ghanesiske ægtefælle.
Sagens kerne består i at Biao ikke kunne påberåbe sig 28-års reglen, da han kun havde boet i Danmark i 2 år. Sagen indklages for EMD, da det påstås, at 28-årsreglen er i strid med EMRK § 8 om respekt for familielivet i sammenhæng med § 14 om diskrimination. Afslaget blev stadfæstet af både Landsretten og Højesteret.
Sagen rejste en række principielle spørgsmål i forhold til rettighederne for dem, som har fået statsborgerskab som børn, og dem, som har fået det senere – herunder i særdeleshed, hvordan uligheden herimellem medfører diskrimination.
Emner er bl.a.
- Tilknytningskravet
- Respekt for familielivet §8
- Diskrimination §14
- Retfærdig rettergang
- Privatliv og familieliv
- Fri bevægelighed
- Lighed for loven
- Legalitetsprincippet
Målgruppe
Advokater, fuldmægtige, jurister og andre, der beskæftiger sig med emner eller sager inden for EU-ret og/eller menneskerettigheder.
Materiale
Alt tilhørende materiale til lektionen kan downloades, så snart lektionen startes på JUC Learning.
E-lektionen kan godkendes som obligatorisk efteruddannelse for advokater.
Dette kræver dog minimum 3 gennemførte lektioner, som er fagligt sammenhængende og relevante for din profil.
Se de oftest stillede spørgsmål - klik her
Tags: Application no. 38590/10, Proklameret på FN’s Plenarforsamling d. 10. december 1948, EMRK, retsstatus i Danmark, Inkorporeringsloven 1.7.1992, EMRK, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention § 8 og § 14, menneskerettigheder, Udlændingelov § 9, 28-års-re