AB 18 er nu offentliggjort – se betænkningen her

AB 18 er nu offentliggjort – se betænkningen her
21.06.2018
Betænkningen med de nye AB 18-vilkår er nu offentliggjort og overleveret til ministeren. Vil du vide mere og i dybden med de nye vilkår?

Her på siden ​har vi samlet, hvad der er værd at vide om de nye aftalevilkår. Du kan se den netop offentliggjorte betænkning med de nye aftalevilkår, læse Michael Gjeddes bemærkninger til ABR 18 og se alle JUC’s muligheder for efteruddannelse. 
 

Betænkningen er nu offentliggjort


AB-udvalget, der har haft til opgave at revidere byggeriets aftalevilkår (AB-systemet), har nu afgivet betænkningen med de nye aftalevilkår (AB 18, ABR 18 m.fl.).

Den 21. juni overleverede AB-udvalgets formand Lone Fønss Schrøder betænkningen med forslag til nye standardvilkår til transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

 

AB 18 betænkning: Almindelige betingelser i bygge- og anlægsvirksomheder

Læs den samlede betænkning her.

 

Få ABR 18 uddybet af Michael Gjedde-Nielsen


Advokat og partner hos Viltoft Michael Gjedde-Nielsens har skrevet en artikel om ABR 18 i Tidsskrift for Bolig- og Byggeret med hans betragtninger og bemærkninger. Han skriver bl.a. om direkte krav, budgetansvar, projektgranskning og -gennemgang, fuldmagt, sanktioner ved mangelfuld rådgivning, udskydelse og standsning og tvister. 


Læs artiklen her.


Michael underviser på JUC's kurser i ABR 18, som du kan læse mere om herunder. 


Kom i dybden med det nye AB 18-system og lær af de bedste i branchen 


JUC har oplevet stor efterspørgsel på efteruddannelse i AB 18, og vi har løbende tilføjet nye datoer, byer og produkter til vores udvalg. Vi dækker nu bredt med både kurser, en konference og en certificering i det nye AB-system, så du kan komme i dybden med det nye system inden d. 1. januar 2019. 

Vores kurser kan du tage i både København, Aarhus og Aalborg. 

 

Kurser i AB 18 og ABR 18
 

 

Konference
 

 

Certificering
 

 

Har du svært ved at finde den rigtige efteruddannelse? 


Vi har lavet en sjov, lille guide til dig, så du kan finde rundt i alle vores tilbud:

Oversigt over efteruddannelse i de nye AB-vilkår

Klik på billedet for at se det i en større udgave. 

 

Undervisere i særklasse


JUC har allieret sig med de bedste i branchen. Du kan bl.a. få undervisning af følgende eksperter: 

 

Hvad er AB 18?


AB-systemet er standardbetingelser inden for byggeri og anlæg og har eksisteret i mere end 100 år. De første standardvilkår er fra slutningen af 1800-tallet, og vilkårene er ca. blevet revideret hvert 20. år lige siden. Sidste gang var i 1992 og nu er tiden kommet til endnu et nyt sæt vilkår i 2018.


AB-systemet består af 3 forskellige sæt standardaftalevilkår:

  • ABR 89 (Almindelige bestemmelser for teknisk rådgivning og bistand)
  • AB 92 (Almindelige betingelser for arbejder og leverancer i bygge- og anlægsvirksomhed)
  • ABT 93 (Almindelige betingelser for totalentreprise)

 

Hvornår træder AB-systemet i kraft?


Arbejdet med de nye vilkår har stået på siden 2015 og bliver udført af AB-udvalget, der består af 14 repræsentanter fra offentlige og private organisationer. Sammen har de set nærmere på en revision af AB-systemet, herunder ABR 89, AB 92 og ABT 93.

Den 2. februar 2018 blev AB 18 og ABR 18 sendt i høring, og den 21. juni 2018 blev betænkningen offentliggjort og overleveret til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. Det forventes, at AB-vilkårene træder i kraft fra 1. januar 2019.


Hvorfor skal vi have nye AB-vilkår?


Byggeriet og byggeriets metoder er i konstant udvikling, og der er sket meget siden den sidste revision af AB-systemet i 1992. I mange tilfælde i dag indgås der aftaler med fravigelser fra AB-vilkårene, hvilket fører til mange tvister. Derfor skal der en revision til, så det passer til den nuværende praksis.

Hensigten med de nye aftalevilkår at minimere antallet af tvister og øge produktiviteten og konkurrencen inden for byggebranchen.