Top 10 spørgsmål og svar - Inkasso

Top 10 spørgsmål og svar - Inkasso
23.10.2020
Inkasso er et bredt koncept, hvis underemner er flettet ind i flere juridiske discipliner. Behandlingen af en inkassosag kræver først og fremmest, at du er opdateret på de ændringer, der forekommer af ny retspraksis f.eks. inden for persondata og digitalisering. Derudover, skal du selvfølgelig være udstyret med de nødvendige værktøjer til at anvende reglerne i praksis.

Du kan se alle JUC’s kurser om inkasso her. Du finder både kurser for mindre erfarne og for specialister. Kurserne kan naturligvis godkendes som obligatorisk efteruddannelse for advokater.

 

I denne artikel besvarer Brian Nygaard Oswald de 10 oftest stillede spørgsmål om inkasso med intentionen om, at det kan være til hjælp, når du selvstændigt skal behandle inkasso-sager.

Brian Nygaard Oswald er uddannet jurist og tidligere advokat. De sidste 10 år har han specialiseret sig i inkasso, debitorstyring og forældelse, på hvilke områder han i dag er blandt landets førende eksperter og foredragsholdere. Brian er én af JUC’s mest deltagerroste undervisere på kurser.  

"Især Brian er levende og inspirerende."
 – Tina Jensen, leder af Inkasso, Sparekassen Sjælland, Holbæk

 

Her er de 10 oftest stillede spørgsmål og dertilhørende svar

 

1. Kan man kun pålægge rykkergebyr, hvis det er aftalt?

Nej. Man kan også pålægge rykkergebyr, selvom det ikke er aftalt.

 

2. Hvad er den årlige rente, man kan lægge på, når folk betaler for sent?

Det er 8 % plus Nationalbankens officielle udlånsrente, dvs. p.t. i alt 8,05 % om året. I erhvervsforhold kan man dog aftale en højere rente.

 

3. Hvad er et ”betalingspåkrav”?

Et betalingspåkrav er en form for fusion mellem en stævning og en fogedrekvisition. Med andre ord, er det altså et to-i-ét-dokument, som man sender til fogedretten og dermed både kan få et fundament og indkalde skyldner til fogedretsmøde.

 

4. Kan man foretage udlæg i skyldners iPhone?

Ja, men kun hvis det er én af de nyeste modeller.

 

5. SKAL man som kreditor sende tre rykkere, før man kan sende den til inkasso hos f.eks. en advokat?

Nej. Man behøver ikke sende nogen rykkere som kreditor overhovedet. Men man bør sende mindst én.

 

6. Hvad er det bedste råd, når man snakker med en skyldner i telefonen?

Få ham til at betale! Nej, spøg til side. Det er vigtigst, at man har en klar aftale om, hvad der skal ske, når der er lagt på. Altså en helt præcis dato for, hvad næste skridt er. Et eksempel på en klar aftale er, at skyldneren betaler et afdrag senest dagen efter.

 

7. Hvor mange rykkere sender en advokat?

Det er forskelligt. De fleste sender nok 2-3 rykkere. Men der er også en del, der sender færre. Generelt set vil jeg anbefale, at kreditoren og advokaten tilsammen højst sender 3-4 rykkere. 

 

8. SKAL man som kreditor acceptere en afdragsordning på 10 måneder?

Nej. En kreditor kan som udgangspunkt takke nej til alle forslag om afdragsordninger. Når sagen er i fogedretten, er der dog nogle særlige regler om, at kreditoren kan blive pålagt at acceptere visse afdragsordninger for at beskytte et af skyldnerens aktiver. Men det er som sagt kun, når sagen er i fogedretten. 

 

9. Skal kreditor selv afholde retsafgiften, hvis skyldner ikke betaler?

Ja. Man kan pålægge skyldner at betale for retsafgiften, men hvis ikke skyldneren betaler, så vil det i sidste ende være kreditoren, der skal afholde denne udgift.

 

10. Hvornår forældes en skyldners gæld?

Det er en længere historie. Det meste gæld forældes 3 år efter forfaldsdagen, medmindre forældelsesfristen er afbrudt. Dog, hvis man f.eks. har en dom eller et forlig, så forældes gælden først efter 10 år.