Netværk

14. november 2024

Den forenklede proces

Den nye småsagsproces - nøglen til effektiv retspleje fra 2024

Del på sociale medier

in
t
f

I takt med den stigende kompleksitet og volumen af retssager i Danmark, er behovet for effektive og smidige retsprocedurer blevet mere presserende end nogensinde før. Den forenklede proces, der nu har afløst småsagsprocessen, er designet til at sikre hurtigere og mere omkostningseffektive afgørelser. Med disse procedurer følger også nye udfordringer og problemstillinger, som advokater, retshjælpsforsikringsselskaber, domstole m.fl. skal navigere i. Vi har talt med Christian Lundblad, retspræsident på Retten på Frederiksberg, om aktuelle udfordringer og problemstillinger på området.

Den forenklede proces: Effektivitet med udfordringer

Den forenklede proces blev indført med virkning fra 15. juni 2024 og omfatter som udgangspunkt alle almindelige civile sager med en værdi op til 100.000 kr. – svarende til mere end 70% af de civile sager. Formålet er at reducere sagsbehandlingstiden og omkostningerne for parterne, samtidig med at retssikkerheden opretholdes. Selvom denne proces har været succesfuld under den tidligere såkaldte småsagsproces, har der også været en række udfordringer, som retterne, herunder Retten på Frederiksberg, har måttet tackle.

Christian Lundblad oplyser, at det ved Retten på Frederiksberg har medført organisatoriske ændringer og tilførsel af en mere fokuseret indsats til de sagerne under 100.000 kr. Til gengæld holdes sagsbehandlingstiden for netop disse sager under gennemsnittet.

En fortsat aktuel udfordring er, at mange borgere, der ikke har juridisk baggrund, stadig finder den forenklede proces kompleks og svær at navigere i. Selvom processen er forenklet, er den juridiske terminologi og de procedureregler, der stadig gælder, en barriere for mange. Dette kan medføre, at borgere enten giver op på deres krav eller ikke får den fulde fordel af processen.

En anden væsentlig problemstilling i 2024 er digitaliseringen af processen. Selvom digitalisering kan gøre processen mere tilgængelig, er der stadig en betydelig del af befolkningen, der ikke er komfortable med digitale værktøjer. Det rejser spørgsmålet om, hvorvidt digitaliseringen potentielt kan skabe en ny form for ulighed i adgangen til retfærdighed.

Christian bemærker, at digitaliseringen af de civile sager har medført mange fordele, herunder samtidig tilgængelighed for alle sagens parter til alt materiale i sagen. Det forudsætter dog MitID. Domstolene har i tilknytning hertil benyttet lejligheden til at forklare sagsbehandlingen på domstolenes hjemmesider ved brug af video og anden illustration. Derudover gives en betydelig vejledning til borgerne pr. telefon.

Fremadrettede overvejelser

Med de udfordringer, der er skitseret, står det klart, at den forenklede proces er i en fase, hvor løbende justeringer og forbedringer er nødvendige.

Sammen med Christian Lundblad og Anders Nørgaard Hansen afholder JUC kurset ”Den forenklede proces – Den nye småsagsproces” d. 12. december 2024, hvor du får mulighed for at dykke ned i disse emner og få viden til, hvordan man kan optimere brugen af disse værktøjer til gavn for både retssystemet og borgerne.

Christian og Anders vil kunne bidrage med værdifuld indsigt i, hvordan disse processer fungerer i praksis, og hvilke konkrete tiltag, der kan tages for at adressere de nuværende udfordringer. Dette kursus vil således være en vigtig platform for at dele erfaringer, udforske løsninger og sikre, at det danske retssystem fortsat kan levere retfærdige og effektive afgørelser i en stadig mere kompleks verden.

Hold dig opdateret

Er du helt opdateret på nye regler, lovgivning, praksis – og ikke mindst, har du de fornødne redskaber til at håndtere dem? Vælg hvilke retsområder, du vil informeres om og modtag juridiske nyheder, som klæder dig på til morgendagens opgaver.

Kompetenceudvikling

Hos JUC finder du juridiske kurser inden for en bred vifte af arbejdsområder. Vi udbyder både grundkurser og specialistkurser, som kan godkendes som obligatorisk efteruddannelse.

På vores kurser undervises du af førende danske og internationale eksperter, der giver dig indblik i aktuelle udfordringer og muligheder inden for forskellige retsområder. Du vil få konkrete værktøjer, som du kan anvende i dit daglige arbejde og du får en unik indsigt i ny lovgivning, retspraksis og administrativ praksis med fokus på betydningen for dit specifikke arbejdsområde.

Del på sociale medier

in
t
f